ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 είχε προγραμματιστεί η αναχώρηση της ομάδας μας Erasmus (10 μαθητών και 3 εκπαιδευτικών) με προορισμό το Buzau της Ρουμανίας στο πλαίσιο του ERASMUS+ACCREDITATION KA1. 

Συμμετείχαν οι μαθητές: Βάιος Βαϊτσόπουλος, Σοφία Γαβριηλίδου, Ιωάννης Ιωαννίδης, Γεωργία Κουμάνη, Γιώργος Λάφης, Νίκος Μιμηκάκος, Ζωή Μίνιν, Εμέλια Νεοφύτου, Ελισάβετ Οταμπαζίδου, Λαμπρινή (Νέλη) Πολυνοπούλου με συνοδούς εκπαιδευτικούς τους: Στυλιανή Λαλάγκα, Ελισάβετ Μηλιάδου και Ευστράτιος Τσακίρης.








Η αναβολή της πτήσης για το επόμενο πρωί μας βγήκε σε καλό! Η αεροπορική εταιρεία Ryanair φρόντισε να έχουμε διανυκτέρευση και πρωινό σε ένα ίσως από τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης της Θεσσαλονίκης... Hotel Grand Palace!!!



 

 

Άφιξη την Κυριακή στο Βουκουρέστι κι από εκεί με λεωφορείο στο Buzau. Οι οικογένειες ήδη μας περίμεναν...



Το απόγευμα της Κυριακής οι μαθητές έμειναν με τις οικογένειες ενώ η Catalina, συνάδελφος και συντονίστρια του Εrasmus, μας ξενάγησε στο κέντρο του Buzau και δειπνήσαμε σε Ρουμάνικο εστιατόριο με παραδοσιακά εδέσματα. Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο γύρω στις 9.00 όπου μας κέρασε ένα ποτήρι κρασί.



ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Το ραντεβού ήταν 8.00πμ στο σχολείο. Προσφέραμε αναμνηστικά, μας έδωσαν υλικό και γραφική ύλη για το πρόγραμμα και παίξαμε παιχνίδια για να σπάσει ο πάγος και να γνωριστούμε καλύτερα.




Μάθαμε καθημερινές εκφράσεις στα Ρουμάνικα τις οποίες και αντιστοιχήσαμε στα Ελληνικά και Αγγλικά. Παρουσιάσαμε το σχολείο μας, ΓΕΛ ΧΟΡΤΙΑΤΗ, τον Χορτιάτη μας και το χαρακτηριστικό δέντρο από το δάσος το Χορτιάτη, ενώ μέσα από το παιχνίδι kahoot που ετοίμασε η ομάδα των Ρουμάνων μαθητών, συνεργάστηκαν οι δυάδες μαθητών για να γνωρίσουμε το buzau.


Παρουσίαση του Χορτιάτη














Χωρισμένοι σε ομάδες οι μαθητές εμπνεύστηκαν στίχους, συνθέσανε ποιήματα σχετικά με το δάσος και τα απάγγειλαν. 


 

Πριν αναχωρήσουμε για το Φεστιβάλ αφιερωμένο στο περιβάλλον, φωτογραφηθήκαμε στην είσοδο του σχολείου.





 







Στο φεστιβάλ παρουσιάσαμε αρχικά ένα 2λεπτο βίντεο για το δάσος του Χορτιάτη το οποίο ετοίμασαν ο Γιώργος Λάφης και ο Νίκος Μιμηκάκος. 

Στη συνέχεια ο Βάιος Βαϊτσόπουλος και η Ζωή Μίνιν απήγγειλαν ένα ποίημα σχετικό με το δάσος εναλλάξ στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Η παρουσίαση μας ολοκληρώθηκε με τον ελληνικό, μακεδονίτικο, παραδοσιακό χορό χασαπιά που συνοδευόταν από το τραγούδι "Τα δέντρα άνοιξαν...". Παράλληλα με τον χορό παρουσιαζόταν βίντεο που ετοίμασαν η Γεωργία Κουμάνη και η Ελίζα Οταμπαζίδου με δέντρα του δάσους του Χορτιάτη κατά την περίοδο της ανθοφορίας και το οποίο παρουσιάζεται εδώ.


Την εκδήλωση έκλεισαν μαθήτριες από το Colegiul Economic Buzau
οι οποίες ερμήνευσαν τραγούδια σχετικά με το δάσος.


Ακολούθησε γεύμα στο ξενοδοχείο μας και μετά οι μαθητές πήγαν στο Crang parc για δραστηριότητα.
Έπρεπε να τρέξουν να βρουν ένα δέντρο της αρεσκείας τους, να φωτογραφηθούν σε αυτό και να αναρτήσουν τη φωτογραφία σε padlet που σχεδιάστηκε γι αυτό το σκοπό. Ακολούθως έπρεπε να βρουν την πινακίδα που αναφερόταν στην πανίδα του πάρκου.

                        PADLET 


                               

 

 

Όσο οι μαθητές ήταν στο πάρκο, οι καθηγητές επιστρέψαμε στο σχολείο όπου παρακολουθήσαμε ένα βιωματικό μάθημα στη βιολογία και ένα μάθημα στην ειδικότητα μας.



 

 

ΤΡΙΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Στις 7.00 το πρωί αναχωρήσαμε για Βουκουρέτσι. Πρώτη στάση το κοινοβούλιο "Το σπίτι του Λαού".



Ακολούθησε βόλτα στην παλιά πόλη.


Η μέρα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο village museum:discover how wood was used in the past.



ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Ίσως από τις ωραιότερες δραστηριότητες που είχαν μαθητές και όχι μόνο, στο Adventure Parc!!! Φυσικά, δεν έλλειψαν τα στοιχήματα!!!

Αναρριχήθηκαν σε δέντρα...


...έκαναν σκοποβολή...

...και ανταγωνίστηκαν στην κατασκευή της γέφυρας του Leonardo Da Vinci.




Το απόγευμα επισκεφτήκαμε το πάρκο "Marghiloman". Αφού ενημερωθήκαμε από την υπεύθυνη, η οποία μιλούσε άπταιστα ελληνικά, για τον Marghiloman, την ιστορία του σπιτιού και του πάρκου στο οποίο φυτεύτηκαν αποικιακά δέντρα, περιηγηθήκαμε στο πάρκο με σκοπό να βρούμε ένα δέντρο της αρεσκείας μας και να το διαφημίσουμε.

"This is a very beautiful tree with twister branches, you can take a seat on it and it has colorful leaves" Andrei

"An amazing tree with beautiful leaves and exiting roots" Ζωή













ΠΕΜΠΤΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Την Πέμπτη το πρωί αρχικά επισκεφτήκαμε τοπικές επιχειρήσεις με παραδοσιακά προϊόντα, δοκιμάσαμε και ενημερωθήκαμε για τη διαδικασία παραγωγής τους. Μπορείτε να δείτε την ανάρτηση στο facebook  της επιχείρησης εδώ.












Στη συνέχεια μεταβήκαμε στα γραφεία του "GEOGATE" που είναι υπεύθυνα για την διατήρηση, μελέτη και παρουσίαση των προστατευόμενων από την UNESCO περιβαλλοντικών περιοχών (UNESCO PARTIMONY). Με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας όλοι μας περιηγηθήκαμε στην πανίδα, τη χλωρίδα, τις παραδοσιακές οικείες της περιοχής, τα ήθη και έθιμα και στο ηφαίστειο, το μοναδικό ηφαίστειο λάσπης στην Ευρώπη.


Κατόπιν, ο υπεύθυνος, με ειδίκευση στην ηφαιστειολογία, μας παρουσίασε τον γεωφυσικό χάρτη της περιοχής και μας εξήγησε πως δημιουργήθηκε το καμπυλωτό σχήμα της οροσειράς της Ρουμανίας μέσα από την κίνηση των τεκτονικών πλακών. 










Και φυσικά η επόμενη στάση ήταν το ηφαίστειο. Περπατήσαμε με πολύ προσοχή για να μην κολλήσουμε στην λάσπη του, είδαμε από κοντά τον κρατήρα του και περιεργαστήκαμε τη φυσιολογία του εδάφους γύρω από αυτό.










 

 



Μια στάση για καφέ και χυμό ήταν απαραίτητη...




 Ακολούθησε γεύμα στο βουνό Cetatuie, αφού πρώτα παίξαμε στην παιδική χαρά "σαν παιδιά"!!!


Στην επιστροφή για το Buzau περάσαμε από "Sculpture camp in the forest", υπαίθρια γλυπτά στα δάσος, τα οποία δημιουργήθηκαν μεταξύ 1960-1976, από διακεκριμένους γλύπτες της Ρουμανίας.

  



 

Στην ίδια περιοχή ήταν ένα αντρικό μοναστήρι. Δεν χάσαμε την ευκαιρία να το επισκεφτούμε και να ανάψουμε ένα κεράκι.



Η μέρα ολοκληρώθηκε με μια βόλτα στο mall του Buzau.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Το ραντεβού μας, νωρίς το πρωί με ψιλόβροχο, ήταν στο EUROPE DIRECT. Μετά την ενημερώση για τις δράσεις του europe direct του Buzau, παρουσιάστηκαν τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα παρουσίασαν οι Γαβριηλίδου Σοφία, Νίκος Μιμηκάκος και Οταμπαζίδου Ελίζα. Ακολούθησε η παρουσίαση του Ρουμανικού εκπαιδευτικού συστήματος.

 


 

Μπορείτε να δείτε την ανάρτηση στο facebook του EUROPE DIRECT του BUZAU εδώ.


Όταν οι παρουσιάσεις τελείωσαν πήγαμε στο σχολείο περνώντας μέσα από την καθημερινή λαϊκή αγορά.



Στο σχολείο, οι μαθητές αναφέρθηκαν στα οφέλη του δάσους, έγραψαν ο κάθε ένας από ένα χαρακτηριστικό μότο και τα αναρτήσαμε.

Στη συνέχεια καθισμένοι γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι, έβαψαν ξύλινα, χριστουγεννιάτικα στολίδια με την βοήθεια της καθηγήτριας της Βιολογίας Αλίνα και στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο.





 


 
Φωτογραφηθήκαμε...
 

Ανταλλάξαμε φιλοφρονήσεις, ευχές και βεβαιώσεις... click here.







        
















 

Χορέψαμε...

 

 


Αποχαιρετίσαμε το σχολείο και φύγαμε όλοι μαζί για το τελευταίο γεύμα, όπου απολαύσαμε το παραδοσιακό γλύκισμα της Ρουμανίας "papanasi"













 

Το βραδάκι, οι καθηγητές είμαστε καλεσμένοι σε Ρουμάνικο μπάρμπεκιου... ψήσαμε, ακούσαμε μουσική, συζητήσαμε, γευτήκαμε...


Η επόμενη μέρα ήταν η πιο δύσκολη... Πόσο γρήγορα πέρασε η εβδομάδα!!! Τόσες εμπειρίες, τόσες αναμνήσεις, τόσες στιγμές περνάνε πλέον στο παρελθόν. Ανυπομονούμε να έρθει ο Μάιος να υποδεχθούμε εμείς τους φίλους που τώρα αποχαιρετάμε με ανάμεικτα συναισθήματα. Χαρά κι ευτυχία που τους γνωρίσαμε, συνεργαστήκαμε, παίξαμε. Θλίψη και στεναχώρια που όλα αυτά τα αφήνουμε πίσω μας!!! Καλή αντάμωση!!!


Οι περισσότεροι από μας με δάκρυα στα μάτια μπήκαμε στο λεωφορείο για τον δρόμο της επιστροφής.









Αντίο Buzau, αντίο Ρουμανία... σας περιμένουμε τον Μάιο του 2023!!!

Ο ηλεκτρονικός τύπος του Buzau έδειξε ιδιαίτερο  ενδιαφέρον για το πρόγραμμα μας:

Jurnalul de Buzau   

News buzau

Opinia Buzau





















EVALUATION OF THE MOBILITY

Η αξιολόγηση της κινητικότητας παρουσιάζεται εδώ.

 

 KEEP THE FOREST ALIVE

 

 

 

 

 

 

 

 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

  Με σκοπό να γίνουμε ένα σχολείο το οποίο να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερο χαρτί, ως τελικό προϊόν επιλέχθηκε η δημιουργία ενός ηλεκ...