JOB SHADOWING (TEACHERS AND STUDENTS)


Σκιά εργασίας για εκπαιδευτικούς και μαθητές στο Lycee Jeanne d' Albert του Saint Germain της Γαλλίας. Το πρόγραμμα έλαβε χώρα από τις 12-17 Δεκεμβρίου 2022 και είχε τίτλο "Green school: How to build an environmentaly friendly and european lycee".

Συμμετείχαν οι μαθήτριες: Κωνσταντίνα Γκόγκα, Σαββίνα Τσιτσοπούλου, Εριέττα Χατζηπαντελή & Βαϊα Χλέπατα και εκπαιδευτικοί: Δημήτρης Παπαδόπουλος (Διευθυντής), Δήμητρα Ντόμπρου & Στυλιανή Λαλάγκα.

  Η αναχώρηση από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης έγινε το Σάββατο 11/12/2022 το βράδυ

 


Το ξημέρωμα μας βρήκε στο αεροπλάνο ενώ ο καιρός, η υγρασία και η παγωνιά, που μας περίμενε στο αεροδρόμιο Beauvais της Γαλλίας ήταν απίστευτος. Το ταξί ήταν η  καλύτερη λύση από όλες τiς απόψεις.

Φτάσαμε στο Saint Germain γύρω στις 11.00. Βγάλαμε εβδομαδιαία εισιτήρια για όλα τα μέσα συγκοινωνίας που θα χρησιμοποιούσαμε. Το ραντεβού μας με τις οικογένειες των Γάλλων ήταν στην είσοδο του κάστρου - μουσείο της πόλης.

Όταν και η τελευταία οικογένεια παρέλαβε την φιλοξενούμενη της αποφασίσαμε να κάνουμε έναν αναγνωριστικό περίπατο στην περιοχή της διαμονής μας, το "Le pecq" ενώ το απόγευμα πήγαμε στο Παρίσι με τον προαστιακό.


ΔΕΥΤΕΡΑ 12/12/2022

Ξυπνήσαμε νωρίς για να αναχωρήσουμε εγκαίρως για το σχολείο. Θέλαμε περίπου 20΄περπάτημα με ανάβαση μέχρι το σχολείο. Το ραντεβού μας ήταν στις 8.15πμ στο σχολείο.  Οι μαθήτριες μας όμως δεν ήρθαν όλες επειδή στα γαλλικά Λύκεια οι μαθητές δεν πηγαίνουν όλοι την ίδια ώρα αλλά ανάλογα με το ώρα αρχίζουν τα μαθήματα τους. Έτσι, άλλοι μαθητές πηγαίνουν στις 8.30, άλλοι στις 9.30 και άλλοι στις 10.30. Συνεπώς δεν τελειώνουν όλοι την ίδια ώρα. Άλλοι στις 16.30, άλλοι στις 5.30 και άλλοι στις 6.30. Στο διάστημα μέχρι το ξεκίνημα της 1ης ώρας επισκεφτήκαμε την Marie-Caroline Cheminot Ondet, υποδιευθύντρια και συντονίστρια του προγράμματος. Μας καλωσόρισε, μας έδωσε το πρόγραμμα μας και η σκιά εργασίας ξεκίνησε με το μάθημα αγγλικών. Οι μαθήτριες μας ακολουθούσαν το πρόγραμμα του μαθητή που τους φιλοξενούσε. Η συγκέντρωση της ομάδας μας λάμβανε χώρα στο εστιατόριο του σχολείου κατά της διάρκεια του γεύματος.

Παρακολουθήσαμε το μάθημα αγγλικών του Mr Beuzon με αρκετή άνεση καθώς η αγγλική γλώσσα μας ήταν οικεία. Βασική μέθοδος διαδασκαλίας ήταν η ομαδοσυνεργατική ενώ γινόταν εφορμογή του point system επιβράβευσης των μαθητών. Δεν επικρατεί ιδιαίτερη φασαρία. Είναι ήρεμοι και επικοινωνούν εξαιρετικά μεταξύ τους. Ο καθηγητής περνά από κάθε ομάδα ενθαρρύνοντας τη χρήση της αγγλικής γλώσσας, της συνεργασίας και της ανταλλαγής απόψεων.

Στις 9.30 συναντηθήκαμε με την βιολόγο και γεωλόγο του σχολείου Miss Alexandra. Στη διάρκεια της συνάντησής μας πήραμε πολύτιμες πληροφορίες για τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου και τα διάφορα προγράμματα που λαμβάνουν χώρα και το χαρακτηρίζουν ως ένα πράσινο σχολείο. 

 

 

 



Στο χώρο του σχολείου υπάρχουν αιωνόβια δέντρα (κέδροι του Λιβάνου και ένα Ιαπωνικό δέντρο) που κοσμούν το σχολείο.



Μας ενημέρωσε για τα βασικά βήματα που έγιναν προκειμένου το σχολείο τους να μετατραπεί σε πράσινο.
1ο Βήμα: Ανακύκλωση. Στο σχολείο υπήρχαν παντού κάδοι για ανακύκλωση χαρτιού και  πλαστικού ενώ στο εστιατόριο υπήρχαν διαφορετικοί κάδοι ανάλογα με το είδος του φαγητού.

 

Ακόμη και για το ψωμί υπήρχε κάδος από πλεξιγκλάς με την ταμπέλα "Αφού δεν θα το φας γιατί το παίρνεις;" 

 

  Έτσι και οι μαθήτριες μας μετά το γεύμα έπρεπε να μεταφέρουν τον δίσκο τους στο σημείο παραλαβής για πλύσιμο αφού πρώτα έριχναν στους κάδους τα αντίστοιχα αποφάγια.

Βασικό ρόλο για την εφαρμογή της ανακύκλωσης είχαν οι eco-dedicated students. Δύο μαθητές από κάθε τμήμα του σχολείου ψηφίζονται στην αρχή της σχολικής χρονιάς προκειμένου να παρατηρούν τους συμμαθητές τους και να ελέγχουν αν η ανακύκλωση εφαρμόζεται σωστά.

Ο τίτλος των eco-dedicated students είναι πολύ τιμητικός και ο ρόλος τους πολύ βασικός.  Το σχολείο ήταν πεντακάθαρο, δεν υπήρχε ούτε ένα ίχνος σκουπιδιού. 

 

2ο Βήμα: Βοσκή ζώων. Το σχολείο είχε αρκετά σημεία με χορτάρι το οποίο όπως είναι φυσικό θέλει κούρεμα δυο φορές το χρόνο. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουν την καύση βενζίνης ή πετρελαίου με τη χρήση χορτοκοπτικού μηχανήματος και την ρύπανση του αέρα, φιλοξενούν δυο φορές το χρόνο άνοιξη και φθινόπωρο μέχρι να πιάσουν τα κρύα, ένα πρόβατο και μία κατσίκα. Τα ζώα αποψιλώνουν το χορτάρι με φυσικό τρόπο. Φυσικά ο χώρος είναι περιφραγμένος για να μην ξεφύγουν τα ζωντανά και να μην τα πειράζουν οι μαθητές του σχολείου.

 

3ο Βήμα: Καλλιέργεια φυτών. Στο σχολείο υπάρχει ένας συγκεκριμένος χώρος, φυτώριο, όπου οι μαθητές φυτεύουν και περιποιούνται φυτά όπως αρωματικά, λαχανικά. Επίσης, κάνουν και κομποστοποίηση.







 

Στις 10:30 συναντηθήκαμε με τη διευθύντρια του σχολείου Miss Pillet, στο γραφείο της. Στη συνάντηση συμμετείχε και η κα Marie-Caroline Cheminot Ondet. Μετά τους σχετικούς χαιρετισμούς προσφέραμε στην διευθύντρια του σχολείου και στην συντονίστρια του προγράμματος μικρά δώρα εις ανάμνηση της συνεργασίας μας. 


Στη συνέχεια συζητήσαμε για την οργάνωση του σχολείου, το πρόγραμμα του λυκείου, τις απολαβές των εκπαιδευτικών, τα ωράρια τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η διεύθυνση του σχολείου. Παρατηρήσαμε ότι πολλά προβλήματα είναι κοινά καθώς και η αντιμετώπιση τους. Αποκτήσαμε μια πλήρη εικόνα της λειτουργίας ενός δημόσιου Λυκείου της Γαλλίας.


Στις  11:30 έπρεπε να κάνουμε τη διαδικασία προκειμένου οι μαθήτριες μας να αποκτήσουν κάρτα σίτισης. Τα γεύματα για τους καθηγητές ήταν δωρεάν.

 

Κατά τη διάρκεια των γευμάτων ανταλλάσσαμε στα γρήγορα τις εμπειρίες μας και φυσικά κάναμε την ανακύκλωση των εναπομεινάντων τροφών και την εναπόθεση σερβίτσιων και των δίσκων σερβιρίσματος στο κατάλληλο σημείο. Μία διαδικασία που όλοι οι όσοι γευμάτιζαν στο εστιατόριο έπρεπε να εκτελούν.

Μετά το γεύμα επισκεφτήκαμε με τις μαθήτριες μας το κάστρο-μουσείο του Saint-Germain. Το κάστρο του Saint Germain en Laye είναι γνωστό ως Château-Vieux (Old Castle). Περιβάλλεται από υγρή τάφρο και μεγάλους κυκλικούς πύργους. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της Γαλλίας και σήμερα λειτουργεί ως Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Είδαμε τα αρχαιολογικά εκθέματα και παίξαμε ψηφιακά στην έκθεση Glovis που .... αυτή την εποχή.






Απέναντι από την είσοδο στο κάστρο ήταν η καθολική εκκλησία του Αγίου Γερμανού. Καθώς είχαμε περιθώριο χρόνου δεν χάσαμε την ευκαιρία να την επισκεφτούμε.

Επιστρέψαμε στο σχολείο για να αναχωρήσουν στις οικογένειες οι μαθήτριες μας μαζί με τους "συμμαθητές τους". Επιστροφή στο κατάλυμα και ξεκούραση.



ΤΡΙΤΗ 13/12/2022

Το πρόγραμμα της Τρίτης ξεκίνησε με το μάθημα της Γαλλικής Γλώσσας με την Miss Wippler

Οι μαθητές έπαιρναν έναυσμα από βίντεο, ακολουθούσε συζήτηση και σε επόμενα μαθήματα θα μελετούσαν κείμενα με τα θέματα της συζήτησης.


Στις 9.30 συναντηθήκαμε στο CPE’s at la vie scolaire με τις κ Miss Ganaye, Labat, Fernandes. Είναι εκπαιδευτικοί που έχουν επιμορφωθεί σε θέματα ψυχολογίας. Ο ρόλος τους είναι υποστηρικτικός και συμβουλευτικός. Πολλοί μαθητές μετά την καραντίνα δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στο σχολείο καθώς επίσης και κάποιοι λίγοι μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην οικογένεια τους. Αυτοί οι μαθητές προγραμματίζουν ραντεβού και συζητάνε με τις αρμόδιες εκπαιδευτικούς. Συνήθως σε ώρες μαθημάτων και ύστερα από ενημέρωση του διδάσκοντος.   

Στις 10.30 είχαμε συνάντηση με την καθηγήτρια Αγγλικών την  Miss Monet η οποία λόγω αδιαθεσίας δεν μπόρεσε να βρεθεί μαζί μας. Στο κενό μας πήγαμε μια βόλτα στο κέντρο του Sain Germain.

Στις 11.40 συναντηθήκαμε με την νεαρή εκπαιδευτικό φιλοσοφίας  τη Miss Vatimbella η οποία συνοδευόταν από την μέντορα της Miss Giannella. Αρχικά, ενημερωθήκαμε για το θεσμό των μεντόρων και πώς λειτουργεί στο Γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα.


 Πήραμε πληροφορίες για τις σπουδές που χρειάζεται να κάνουν οι εκπαιδευτικοί προκειμένου να διοριστούν στα σχολεία, τις ώρες διδασκαλίας αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια νεαρή εκπαιδευτικός που τώρα εισέρχεται στο χώρο του σχολείου. Όλοι συμφωνήσαμε ότι τα περισσότερα προβλήματα είναι κοινά και στις δύο χώρες και ότι το συγκεκριμένο σχολείο είναι ένα εξαιρετικό δημόσιο σχολείο με λίγες παραβατικές συμπεριφορές.
 

Την ίδια μέρα μετά το γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου βρεθήκαμε με την καθηγήτρια βιολογίας Miss Carol........ Μας μίλησε για τον ανεμόμυλο που βρίσκεται στην αυλή του σχολείου και αποτελεί πλέον μνημείο. H ύπαρξη Μουσείου εντός του σχολείου τονώνει στους μαθητές την αίσθηση της συνέχειας και  του "ανήκειν".


Στη συνέχεια πήγαμε στο εργαστήριο βιολογίας, όπου μας μίλησε για το μάθημα και μας έδειξε την πλούσια  συλλογή του. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίσαμε οστά ζώων, απολιθώματα και ταριχευμένα ζώα. Μας μίλησε για την ιδρύτρια του σχολείου την οποία και μας την έδειξε σε φωτογραφία.










 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε περίπατος στο δάσος του Saint Germain. Το δάσος του Saint Germain έχει έκταση περίπου 35 στρέμματα, συνορεύει με κατοικημένες περιοχές ενώ χωρίζεται με μεγάλο αυτοκινητόδρομο. Αποτελείται κυρίως από βελανιδιές και οξιές. Οι βασιλείς (Xenri IV & Lous XII) χρησιμοποιούσαν το χώρο του δάσους για κυνήγι κυρίως αλεπούς ενώ διέμεναν στο κάστρο του Saint Germain. 


Στην επιστροφή την προσοχή μας τράβηξαν τα κρουασάν στη βιτρίνα ενός αρτοζαχαροπλαστείου και φυσικά δεν αντισταθήκαμε στον πειρασμό. 
Επιστρέψαμε στο σχολείο κατάκοποι κυρίως από το κρύο. Περιμέναμε να φύγουν οι μαθήτριες μας με τους μαθητές-οικοδεσπότες (σε διαφορετικές ώρες, συνεπώς κι άλλο κρύο στην πλάτη μας) και κατευθυνθήκαμε στο κατάλυμα μας.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 14/12/2022

Ολόκληρη η μέρα ήταν αφιερωμένη σε ξενάγηση στη πόλη του φωτός το Παρίσι. Όμως το πρωί μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε. Είδαμε το πρώτο χιονάκι για φέτος. Δεν πτοηθήκαμε. Ακολουθήσαμε την ίδια πορεία των 20΄ πεζή για το σχολείο όπου ήταν και το ραντεβού μας με τις μαθήτριες μας. Οργανωθήκαμε,
πήραμε τον προαστιακό και ξεκινήσαμε από το

μουσείο του Λούβρου. Είχαμε ήδη κλείσει εισιτήρια από το πρωί, μπήκαμε χωρίς ιδιαίτερη αναμονή, αφήσαμε τα πανωφόρια μας σε ειδικά ντουλάπια, εφοδιαστήκαμε με τον χάρτη του μουσείου, ορίσαμε ραντεβού σε περίπτωση που χαθούμε και ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στα εκθέματα ίσως του μεγαλύτερου μουσείου στον κόσμο. Ατενίσαμε τη "Νίκη της Σαμοθράκης", την "Αφροδίτη της Μήλου", τις "Τρεις Χάριτες", τα ερυθρόμορφα και μελανόμορφα ελληνικά αγγεία, την "Μόνα Λίζα", τις αιγυπτιακές μούμιες...

 





Από τον Λούβρο μεταβήκαμε στον Πύργο του Άιφελ με το μετρό κι από εκεί με τα πόδια φτάσαμε στη Λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων (Avenue des Champs-Elysees). Είδαμε την Αψίδα του Θριάμβου, μία κατασκευή του 1836, γευματίσαμε και περπατήσαμε τη Λεωφόρο μέχρι την πλατεία Κονκόρντ. Είχε ήδη βραδιάσει και η φωταγώγηση της ήταν φανταστική.
Δυστυχώς, οι φωτογραφίες δεν μπορούν να αποδώσουν την ομορφιά που είδαν τα μάτια μας.





 

 

 


 

ΠΕΜΠΤΗ 15/12/2022

Την Πέμπτη μας περίμενε μια έκπληξη. Μάθημα αρχαίων ελληνικών σε Γαλλικό σχολείο με την Mme Dumarché. Τα παιδιά διάβαζαν και έγραφαν αρχαία ελληνικά, με αρκετή βέβαια δυσκολία αλλά με πολύ όρεξη.

Το μάθημα παρακολούθησαν και δυο μαθήτριες μας. Κατά τη διάρκεια του η Mme Dumarché ζήτησε από τις ελληνοπούλες να διαβάσουν αρχαίο κείμενο προκειμένου οι Γάλλοι μαθητές να ακούσουν σωστή προφορά. 

Σε σχετική ερώτησή μας, επέλεξαν αυτό το μάθημα από εκπαιδευτικό ενδιαφέρον προς μια γλώσσα με τέτοια ιστορία και πολιτισμό αλλά και γιατί στη Γαλλία είναι δείγμα μόρφωσης να διδάσκεται αρχαία ελληνικά και λατινικά. 

Με την ίδια καθηγήτρια, παρακολουθήσαμε την επόμενη ώρα το μάθημα της Λογοτεχνίας. Με εφόρμηση ένα απόσπασμα από μια γαλλική ταινία της δεκαετίας του ’50, οι μαθητές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το ρατσισμό που επικρατούσε στη Γαλλική κοινωνία της εποχής εκείνης. Μας έκανε θετική εντύπωση το κλίμα που επικρατούσε στην τάξη καθώς οι μαθητές εξέφραζαν αντίθετες απόψεις πάνω σε θέματα ισότητας των φύλων, της βίας του άντρα πάνω στη γυναίκα. Με επιχειρήματα και ευγένεια διεξήγαγαν ένα πολιτισμένο διάλογο με ενδιαφέροντα επιχειρήματα.

Στις 10:40 συναντηθήκαμε στο CDI με τις κυρίες Miss Deverre and Miss Godebille, υπεύθυνες βιβλιοθήκης και όχι μόνο. Διδάσκουν στους μαθητές πως να βρίσκουν πληροφορίες στο διαδίκτυο, να αποφεύγουν τις fake ειδήσεις, έρευνες και  ιστοσελίδες και να γράφουν ένα άρθρο, μια εργασία κλπ.



Στις 11:40 συναντηθήκαμε με τον κ. M. Beltchenko,
μαθηματικό με καταγωγή από την Ουκρανία. Εντύπωση μας προκάλεσε η άψογη χρήση της Ελληνικής Γλώσσας. Φυσικά, η συνομιλία μας έγινε στην ελληνική γλώσσα. Πληροφορηθήκαμε ότι η μητέρα του είναι Ελληνίδα. Η μητέρα του έζησε πολλά χρόνια στην Ελλάδα και ο ίδιος αν και μεγάλωσε με την γιαγιά του στην Γαλλία κάθε καλοκαίρι επισκεπτόταν την Ελλάδα την οποία κι αγάπησε πολύ!

 

 

Μετά το φαγητό η Marie-Caroline μας συνόδευσε μέχρι το "Σπίτι της Ευρώπης" του Saint Germain en Laye. Μας ενημέρωσαν για το ρόλο τους και μας έδειξαν ένα πρόγραμμα που εκπονούν με σχολείο της Ρόδου. Εμείς με τη σειρά μας παρουσιάσαμε το σχολείο μας και το δάσος του Χορτιάτη σε βίντεο που έχουν ετοιμάσει μαθητές της παιδαγωγικής ομάδας ενώ η Κωνσταντίνα παρουσίασε τον οικισμό μας.

 

 


Το απόγευμα περπατήσαμε στο Saint Germain. Είδαμε την πλατεία, τα εμπορικά μαγαζιά και καθίσαμε για ένα σύντομο καφέ μέχρι να έρθει η ώρα επιστροφής των μαθητριών μας στο σχολείο. Καθώς είμασταν ευδιάθετοι αποφασίσαμε να πάμε στην Monmarte. Η κίνηση στους δρόμους εκείνη την ώρα ήταν απίστευτη. Ταλαιπωρηθήκαμε λίγο με τα λεωφορεία αλλά τελικά φτάσαμε. Στην επιστροφή περάσαμε από την όπερα του Παρισιού.



 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/12/2022

Η πρωινή διαδικασία ετοιμασίας και μετάβασης
στο σχολείο μας είχε γίνει συνήθεια. Νύχτα ξεκινούσαμε αφού δεν είχε ξημερώσει. Το κρύο και η υγρασία μας τρυπούσαν το κόκαλο. Τα αυτοκίνητα παγωμένα, το ίδιο και τα χέρια μας! 

Η μέρα περιελάμβανε επίσκεψη σε περιοχές και επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ή παράγουν ενέργεια με εναλλακτικό τρόπο.
Το ραντεβού της ομάδας μας ήταν όπως πάντα στο σχολείο. Αυτή τη φορά μας συνόδευσε ο Mathew, ένας απόφοιτος του σχολείου ο  οποίος πρόσφερε στις υπηρεσίες του μέχρι να ξεκινήσουν οι σπουδές του.

Αρχικά, περπατήσαμε μέχρι το Δημαρχείο της πόλης όπου μας περίμεναν η Miss Sylvie Habert Dupuis και ο Mr Marc Miloutinovitch οι οποίοι και ανέλαβαν να μας ξεναγήσουν σε μέρη με βιώσιμη ανάπτυξη και σε περιοχές που σχεδιάστηκαν με βάση την αρχή της αειφορίας. Αρχικά επισκεφθήκαμε έναν οικισμό που ανεγέρθηκε σε μια υποβαθμισμένη περιοχή. Εταιρεία ανέλαβε να χτίσει σπίτια με πράσινες προδιαγραφές, αναβαθμίζοντας αισθητά την περιοχή. Ένα μέρος των σπιτιών δόθηκε σε ευάλωτες ομάδες ενώ το υπόλοιπο το εμπορεύθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία.

Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Dalkia». Είναι μια εταιρεία που παρέχει ενεργειακές υπηρεσίες αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως βιομάζα και γεωθερμία. Κάτω από την επιφάνεια της περιοχής του Saint Germain υπάρχει μία λίμνη με ζεστό, πόσιμο νερό (28ο-29ο βαθμούς). Με γεώτρηση μεταφέρουν το νερό σε αντλιοστάσιο. Εκεί το θερμαίνουν, μέχρι τους 88ο Κελσίου και με σωλήνες μεταφέρεται σε όλα τα σπίτια της περιοχής για θέρμανση και πόση όταν αυτό κρυώσει.




Επιπλέον, από το αντλιοστάσιο έβγαλαν τρεις μεγάλους κρουνούς ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος ή στην περιοχή, να χρησιμοποιηθεί στη κατάσβεση της.



Η συγκεκριμένη εταιρεία καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό, 40%, τις ανάγκες σε θέρμανση και ρεύμα της περιοχής του St Germain. Έτσι, πετυχαίνει μείωση εκπομπών CO2, μείωση των λογαριασμών ενέργειας και καθαρότερο περιβάλλον. Ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη διαδικασία αξιοποίησης των τοπικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προς όφελος του περιβάλλοντος και την επίτευξη Αειφόρου Ανάπτυξης.










Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε και ένα χώρο που στο παρελθόν φιλοξένησε το πρώτο κέντρο διοίκησης του ΝΑΤΟ αμέσως μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου βοήθησε στην ανάπτυξη της περιοχής καθώς έγιναν πολλά οδικά έργα. 

Τώρα λειτουργεί ως ένας χώρος με καλλιεργήσιμες εκτάσεις που δίνεται σε κατοίκους της περιοχής και μπορούν να φυτέψουν και να καλλιεργήσουν διάφορα είδη για την κάλυψη των προσωπικών τους αναγκών.


 

Τέλος, λίγο πιο πέρα από εκεί που είμασταν βρίσκεται ένα Αγροτικό Λύκειο. Το εν λόγω σχολείο εκτός από τη γενική μόρφωση, δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να εφαρμόσουν καινοτόμες βιολογικές καλλιέργειες και να γνωρίσουν καινούργιες μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον. Τα προϊόντα αυτών των καλλιεργειών διατίθενται προς πώληση σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που λειτουργεί καθημερινά και μπορούν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής να αγοράσουν βιολογικά προϊόντα, τα οποία όμως είναι λίγο πιο ακριβά.





Επιστρέψαμε στο σχολείο αποχαιρετίσαμε την Sylvie και τον Marc και τους προσφέραμε το λογότυπο του σχολείου και του προγράμματος εις ανάμνηση της ημέρας αυτής.



Ήταν Παρασκευή τελευταία μέρα της εβδομάδας για το σχολείο και για το πρόγραμμα μας. Όπως ήταν φυσικό περάσαμε από το γραφείο της Marie-Caroline για να την ευχαριστήσουμε και να την αποχαιρετήσουμε. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας αυτής συνάντησης η Δ/ντρια του σχολείου μας πρόσφερε αναμνηστικά δώρα. Αποχαιρετήσαμε το σχολείο!!!

Το απόγευμα είχαμε τις μαθήτριες μαζί μας και ξεναγηθήκαμε σε περιοχές του Παρισιού. Περάσαμε από τη Παναγία των Παρισίων (Notre Dame), την λατινική συνοικία και το Πάνθεον.

 

Η κίνηση το απόγευμα της Παρασκευής ήταν απίστευτη. Για τους Γάλλους ξεκινούσαν οι διακοπές των Χριστουγέννων την επόμενη μέρα. Στο μετρό γινόταν το αδιαχώρητο! Αλλά επιβιώσαμε!!!

Επιστρέψαμε σχετικά νωρίς καθώς οι οικογένειες που φιλοξενούσαν τις μαθήτριες μας θέλησαν να τις ευχαριστήσουν και να προσφέρουν κάτι παραπάνω.

Το Σάββατο ήταν ελεύθερο. Οι μαθήτριες με τις οικογένειες έτσι αποφασίσαμε να πάμε μια τελευταία βόλτα στο Παρίσι. Επισκεφτήκαμε τις Βερσαλίες, την πλατεία του Τροκαντερό και για τελευταία  φορά την Αψίδα του Θριάμβου απ' όπου θέλαμε να πάρουμε τον προαστιακό για την επιστροφή μας. Λόγω όμως αγώνα ποδοσφαίρου οι δρόμοι ήταν κλειστοί το ίδιο και οι σταθμοί του μετρό. Αυτό μας βγήκε σε καλό αφού περπατήσαμε απολαμβάνοντας για μια ακόμη φορά τους δρόμους του Παρισιού.




 

 

Αποχαιρετήσαμε το Saint Germain en Laye επιστρέψαμε στο κατάλυμα μας όπου θα περιμέναμε τις μαθήτριες μας. Ο αποχαιρετισμός δεν είναι πάντα εύκολος. Αντιθέτως... Και για τις γαλλικές οικογένειες η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη.



 

 


Η πτήση μας ήταν νωρίς το πρωί. Με υγρασία και θερμοκρασία στους -5ο Κελσίου. Το αεροδρόμιο έμοιαζε με χιονισμένο. Απογειωθήκαμε με μια μικρή καθυστέρηση. 


Στο αεροδρόμιο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" της Θεσσαλονίκης οι γονείς μας περίμεναν με χαρά και μας ευχαρίστησαν για την εμπειρία που αποκόμισαν τα παιδιά τους.








































 


 



 

 




 

 

 

 

 

 

 

 










 



 

 














































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

  Με σκοπό να γίνουμε ένα σχολείο το οποίο να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερο χαρτί, ως τελικό προϊόν επιλέχθηκε η δημιουργία ενός ηλεκ...