ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΚΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (JOB SHADOWING) ΜΑΘΗΤΩΝ

 


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

(ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ)





Στο πλαίσιο της βασικής δράσης ΚΑ1, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο Γαλλικό σχολείο Jean DAlbret στο Παρίσι. Κάνοντας μια αποτίμηση της συγκεκριμένης δράσης, δίνοντας στους μαθητές ένα σχετικό ερωτηματολόγιο, διαπιστώσαμε τα εξής:

   Αρχικά, βελτίωσε αρκετά τις γλωσσικές δεξιότητες των μαθητών περισσότερο στην Αγγλική γλώσσα και λιγότερο στη Γαλλική.

   Σ’ ένα μεγάλο βαθμό ευαισθητοποίησε τους μαθητές σε περιβαλλοντικά θέματα. Ένα από τα στοιχεία που εντυπωσίασε τους μαθητές από το σχολείο ήταν η καθαριότητα του χώρου. Στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σημαντικό ρόλο έπαιξε η επίσκεψη σε κέντρα παραγωγής πράσινης ενέργειας. Κατά κοινή ομολογία των μαθητών, αυτού του είδους τα Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και τα περιβαλλοντικά συμβάλλουν στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης.

   Παρατηρώντας ένα σχολείο πράσινο, οι μαθητές μας ξεχώρισαν πολλές καλές πρακτικές. Μία απ’ αυτές ήταν η επιλογή δύο μαθητών υπεύθυνων για την καθαριότητα και την ανακύκλωση. Επίσης ξεχώρισαν την υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων και τη δημιουργία «clubs» στα οποία συμμετέχουν αρκετοί μαθητές. Εντυπωσιακή ήταν η ανακύκλωση που εφαρμοζόταν απ’ όλους τους μαθητές στο εστιατόριο αλλά και η περιορισμένη χρήση φωτοτυπιών.

   Κατά γενική ομολογία, οι Γάλλοι μαθητές είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά θέματα. Παράλληλα, πιστεύουν ακράδαντα ότι ένα πράσινο σχολείο επηρεάζει θετικά τις επιδόσεις και τη συμπεριφορά των μαθητών. Ωστόσο, δεν είναι απόλυτα βέβαιοι αν θα μπορούσε το σχολείο μας να φτάσει στο επίπεδο του Γαλλικού σχολείου και να αποκτήσει την ετικέτα «Green School».

   Ένα κομμάτι της δράσης ήταν η διαμονή σε Γαλλικές οικογένειες. Ήταν μια πολύ θετική εμπειρία για τους μαθητές. Εντυπωσιάστηκαν από τη σημασία που έδιναν στην υγιεινή διατροφή, την ποικιλία φαγητών, τις μικρές μερίδες και την κυριαρχία των τυριών και της πατάτας στην κουζίνα τους. Διαπίστωσαν ότι σε όλα τα σπίτια γινόταν ανακύκλωση όχι μόνο χαρτιού και πλαστικών αλλά και οργανικών υλικών. Τέλος,  εντυπωσιάστηκαν από τη φιλοξενία και την προσπάθεια των γονιών να τους κάνουν να νιώσουν άνετα.

   Αποτιμώντας συνολικά την επίσκεψη, οι μαθητές θα ήθελαν στις δράσεις να συμμετέχουν και οι Γάλλοι μαθητές ενώ θεωρούν ότι δεν ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους του σχολείου.

   Ως προς τη διάχυση του προγράμματος, κρίνουν ότι επιβάλλεται η ενημέρωση και η μετάδοση των εμπειριών που βίωσαν κατά την επίσκεψή τους στο Γαλλικό σχολείο, όχι μόνο με την παρουσίαση της επίσκεψης αλλά και με παρότρυνση για την υλοποίηση κάποιων καλών πρακτικών, όπως κομποστοποίηση και ανακύκλωση φαγητών. Ευρύτερα, θα ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία με τη δημοσίευση άρθρων στην εφημερίδα του σχολείου και του δήμου.

   Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη επίσκεψη εκτός από εκπαιδευτική και ενδιαφέρουσα για τους μαθητές μας ήταν σίγουρα πολύ διασκεδαστική. 

 Αναλυτικά αποτελέσματα  ερωτηματολογίου: 

https://docs.google.com/forms/d/145HqD0LXyAxGBobRSgBs8zw6L_izvOioFnfVTOYCBns/viewanalytics


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

  Με σκοπό να γίνουμε ένα σχολείο το οποίο να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερο χαρτί, ως τελικό προϊόν επιλέχθηκε η δημιουργία ενός ηλεκ...