ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΚΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (JOB SHADOWING) ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

(ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ)

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ΚΑ1, υλοποιήσαμε τη δράση “Job Shadowing” σ’ ένα σχολείο της Γαλλίας, το Saint Jeanne dAlbret, το οποίο είναι πράσινο σχολείο.  

 

   Είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε το συγκεκριμένο σχολείο και να παρακολουθήσουμε μια σειρά από μαθήματα και δράσεις που συνδέονται με περιβαλλοντικά ζητήματα.

   Αρχικά, βελτίωσε αρκετά τις γλωσσικές μας δεξιότητες, κυρίως στην Αγγλική γλώσσα και λιγότερο στη Γαλλική.

   Ένας σημαντικός τομέας της επίσκεψής μας ήταν η επικοινωνία με Γάλλους καθηγητές και η παρακολούθηση μαθημάτων. Διαπιστώσαμε ότι το Γαλλικό σχολείο υπερείχε στη χρήση εποπτικών μέσων μέσα στην τάξη, στην πειθαρχία των μαθητών και στη φύλαξη του σχολικού χώρου. Κατά δεύτερο λόγο, μάς εντυπωσίασε ο εξωτερικός χώρος με τα αιωνόβια δέντρα και το πράσινο καθώς και η καθαριότητα των αιθουσών. Αυτό που δεν μας ικανοποίησε αρκετά ήταν η αδυναμία συζήτησης με τους καθηγητές, αμέσως μετά το μάθημα, λόγω έλλειψης χρόνου. Παρ’ όλα αυτά είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με άλλους καθηγητές πάνω σε θέματα εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά.

   Ένας δεύτερος τομέας της επίσκεψής μας ήταν η παρακολούθηση του τρόπου λειτουργίας ενός πιστοποιημένου πράσινου σχολείου. Ήταν σίγουρα μια πρωτόγνωρη εμπειρία που μόνο ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα μπορούσε να μας την προσφέρει. Μας εντυπωσίασε η καθαριότητα του χώρου καi τα πολλά σημεία ανακύκλωσης. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ο ορισμός μαθητών που ήταν υπεύθυνοι για τη σωστή λειτουργία της ανακύκλωσης. Τέλος, μείναμε έκπληκτοι όταν είδαμε στο χώρο του σχολείου ένα πρόβατο και μία κατσίκα για τη φυσική αποψίλωση του χόρτου. Ήταν ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης, αρκετά έως πολύ εποικοδομητικές ήταν και οι συζητήσεις μας με τους Γάλλους καθηγητές πάνω σε θέματα περιβαλλοντικά ωστόσο πολύ πιο θετικά επέδρασε η ξενάγηση στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου και η επίσκεψη στην μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα.

   Καθολική ήταν η διαπίστωση ότι ένα πράσινο σχολείο επηρεάζει θετικά τις επιδόσεις και τη συμπεριφορά των μαθητών αλλά και τη διδασκαλία των εκπαιδευτικών. Ακράδαντα πιστεύουμε ότι το σχολείο μας θα μπορούσε να φτάσει στο επίπεδο του Γαλλικού σχολείου και να αποκτήσει την ετικέτα «Green School». Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αρχικά μέσα από σχετικές συζητήσεις με μαθητές και καθηγητές, ενημερώνοντάς τους για τη συγκεκριμένη δράση. Στη συνέχεια, με την επίσημη διάχυση σε μαθητές, καθηγητές και γονείς θα μπορέσουμε να ενημερώσουμε όλη τη σχολική κοινότητα παρουσιάζοντας τις εμπειρίες μας από την επίσκεψη. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε άμεσα κάποιες καλές πρακτικές που παρατηρήσαμε στο Γαλλικό σχολείο και πιστεύουμε ότι μπορούν να εφαρμοστούν και στο δικό μας. Τέλος, θα δημοσιεύσουμε τα αποτελέσματα της δράσης όχι μόνο στο site του σχολείου αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την εφημερίδα του Δήμου μας προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε και την τοπική κοινωνία.

   Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη επίσκεψη ήταν κατά κύριο λόγο εκπαιδευτική αλλά ταυτόχρονα και διασκεδαστική.  

Αναλυτικά αποτελέσματα του ερωτηματολογίου:

https://docs.google.com/forms/d/1qoGWc6oot8mCSvGmMbUdbm8Mra4mnR9gn5RQwNrhBuA/viewanalytics  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

  Με σκοπό να γίνουμε ένα σχολείο το οποίο να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερο χαρτί, ως τελικό προϊόν επιλέχθηκε η δημιουργία ενός ηλεκ...